CZSK
Home

Poranenie chrupavky

Postihnutie chrupavky kĺbov sa týka miliónov ľudí na celom svete. Lézie majú veľmi rôznorodé príčiny. Najčastejšími sú však poškodenia traumatické (pri športe, turistike a bežných každodenných činnostiach) a degeneratívne ako napr. osteochondrosis dissecans. Liečbe bráni tá skutočnosť, že v dospelosti je vnútorná regeneračná schopnosť hyalínnej chrupavky kĺbov veľmi nízka. Telo ju nahrádza tvorbou väzivovej chrupavky, no toto náhradné tkanivo je veľmi riedke, nemá jedinečné biomechanické vlastnosti hyalínnej chrupavky a okrem toho má relatívne krátku životnosť. Defekty, ktoré zasahujú hlboko až k subchondrálnej kostnej platničke, sa samočinne nikdy nezahoja a nakoniec vedú k osteoartróze.  

Biológia kĺbovej chrupavky

Hyalínna kĺbová chrupavka je vrstva dosahujúca hrúbky až 5 mm, ktorá pokrýva ukončenie kostí v miestach pohyblivých kĺbov. Tvorí biely, lesklý a priehľadný povrch a vďaka jedinečnej a vysoko organizovanej štruktúre umožňuje pohyb kostí v kĺbe prakticky bez trenia. Dokáže sa vyrovnať so záťažou dosahujúcou päť- až sedemnásobok vlastnej hmotnosti tela. Keďže kĺbová chrupavka nemá žiadne nervové zásobovanie ani žiadne krvné cievy, musí svoju výživu riešiť zo synoviálnej tekutiny, ktorá povrch kĺbu omýva, a v menšej miere aj prostredníctvom subchondrálnej kostnej platničky.

Kĺbová chrupavka pod mikroskopom vyzerá ako dôkladne organizované tkanivo, aj keď jej jedinou živou súčasťou sú chondrocyty. Tieto bunky, tvoriace len 1 % objemu chrupavky, sú zasadené v matrix chrupavky, ktorú samé vytvorili. Uvedená matrix sa skladá z vlákien kolagénu a z proteoglykánov. Základná štruktúra hyalínnej chrupavky obsahuje hlavne kolagén II. typu (až 65 % sušiny) s menším množstvom kolagénu typu IX, X a XI. Základná súčasť vlákien kolagénu, najmä kolagénu II. typu, je zodpovedná za biomechanickú pružnosť a ťahovú pevnosť kĺbovej chrupavky. Proteoglykány agregované s vláknami kolagénu sú nasýtené vodou, a tým dodávajú chrupavke schopnosť odolávať kompresii.


Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookies. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s našim používaním súborov cookies. Súhlasím